06 - 51172930 contact@vatched.com

We zitten er middenin, de seizoenswisseling van zomer naar herfst. Het wordt weer kouder buiten, geen lange avonden meer in de tuin. De natuur is prachtig met veel kleur in het blad. Maar desondanks ben je minder vaak buiten.  Je bent weer gewend geraakt aan het slapen onder een dikke deken. De dagen worden korter, de avonden worden langer. De gordijnen gaan eerder dicht en de kaarsjes gaan aan. Lekker ontspannen voor de tv naar de nieuwste televisieprogramma’s kijken, einde van de komkommertijd.

  

Herfstdip.

 

Maar met het vallen van het blad hoor je ook meer mensen klagen over een herfstdip. Herken je dat? De symptomen volgens menig website: je hebt minder fut en veel dagelijkse dingen kosten meer energie. Sommige mensen hebben het in ergere mate, voelen zich lusteloos, hebben nergens zin in en zelfs de eetlust neemt af.

  

Wat kun je eraan doen? 

 

Ik heb Google er eens op nageslagen en de tips zijn eindeloos. Hieronder een kleine opsomming van gevonden tips op de websites van Ilovehealth (Gratama, 2019), Libelle (Foppen, 2016) en Gezondheidsnet (Aelbrecht, 2016). 

  • Kom je moeilijk uit bed. Je biologische klok is hierin de boosdoener. Blijf in je ritme en sta elke dag op of rond hetzelfde tijdstip op. Regelmaat is hier de sleutel.
  • Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam meer energie om weer op temperatuur te komen en daardoor word je sneller moe. Kleed je dus lekker warm aan zodat je ook meer energie hebt.
  • In de herfst zit je meer binnen en daardoor kom je natuurlijk daglicht tekort. Dat heb je nodig voor de aanmaak van cortisol, het hormoon wat je wakker houdt. Ga in je pauze een wandeling maken, dit geeft je voldoende daglicht ter compensatie.
  • Laat suiker achterwege. De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.
  • Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, is goed voor je gesteldheid: in je hersenen wordt dan een nieuwe verbinding gemaakt tussen de zenuwcellen, die nieuwe prikkels aansturen. Hier word je niet alleen vrolijker én slimmer door, maar je hebt gelijk ook iets te doen, waardoor je je focus verlegd en een herfstdip geen kans geeft. Probeer een nieuwe sport of volg een kookcursus.
  • Om jezelf uit de bank te hijsen en nog even een uur te gaan sporten is een hele opgave. Maar het is wel een aanrader. Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost.
  • In de winter schakelen we over naar wintergroenten en stamppot. Ze bevatten namelijk een flinke dosis ijzer. IJzer zorgt ervoor dat je bloedcellen zich beter vullen met zuurstof en glucose. Dit kan je net wat meer energie geven.

  

Win-win situatie.

  

Waar het op neer komt is dat je de juiste methodes gebruikt voor meer energie. Methodes die voor jou van toepassing zijn. Want je wil toch een productieve dag hebben? Kom eens achter dat bureau vandaan en maak die wandeling. Misschien werkt het wel voor jou. En hoe zit het met je eetgewoontes? Zoek dus jouw eigen energie opwekkers.

Maar jij als drukke ondernemer ziet natuurlijk gelijk dat deze energie opwekkers juist geld kosten. Want in een uur wandelen of sporten, kan er veel geld verdiend worden. En die chocoladereep geeft nou net die energieboost die je op dat moment nodig had. Maar wat gebeurt er in de uren daarna? Is je energielevel dan nog steeds op het niveau van vlak na de chocoladereep? 

Dus mijn mooie verhaal voelt nu voor jou als inkomstenderving. Maar dan heb ik nog een laatste tip tegen een herfstdip; ga samenwerken met een Virtual Assistant. Dat uur wat jij besteed aan het verkrijgen van nieuwe energie besteed een Virtual Assistant aan jouw bedrijfsvoering. Het werk gaat door. Mail wordt beantwoord. Telefoon wordt opgenomen. Facturen worden betaald. Je Facebook bericht wordt geplaatst. En ja een Virtual Assistant doet dat werk niet gratis. Ook zij kost geld. Ik hoor je ook al denken: ‘dus ik moet betalen voor mijn nieuwe energie’ Ja in feite wel. Maar door die nieuwe energie, ben jij productiever en stijgt je omzet en uiteindelijk je winst. Dat uur wat een Virtual Assistant aan jou factureert, heb je met een kwartier terugverdient. Ik zie hier een win-win situatie!

 

Geciteerde werken

Aelbrecht, D. P. (2016, 12 08). First day of Fall. Opgeroepen op 10 2019, van Gezondheidsnet.nl: https://www.gezondheidsnet.nl/depressie/de-beste-tips-tegen-een-herfstdip

Foppen, C. (2016, 10 11). Deze tips tegen een herfstdip kende je nog niet (en werken heel goed!). Opgeroepen op 10 2019, van Libelle: https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/psychologie/tips-herfstdip/

Gratama, M. (2019, 09 23). First day of fall // 8 tips tegen een herfstdip. Opgeroepen op 10 2019, van I Love Health: https://www.ilovehealth.nl/life/mind/wat-doen-tegen-herfstdip/