06 - 51172930 contact@vatched.com

Thuiswerken

Door het Corona virus en de daarop van toepassing zijnde overheidsmaatregelen zijn we nu met het merendeel van de Nederlanders thuis aan het werken. Zoals het er nu naar uitziet, houden deze maatregelen nog even aan. Ondertussen staan er een heleboel kantoortuinen te verdorren. Maar wat vinden we nou eigenlijk van dat thuiswerken? En hoe ervaren we het? Gaan deze maatregelen er nu voor zorgen dat het werkmoraal in Nederland drastisch gaat veranderen?

Er gaan genoeg tips en tricks rond op het internet. Tips om het thuis zo comfortabel mogelijk te maken voor je. Tips die je helpen om productief thuis te werken en tips om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten. Zou het kunnen dat we na deze crisis het thuiswerken blijven handhaven? Misschien niet direct voor een hele week maar voor wellicht 1 à 2 dagen. Alles is nu immers ingericht, software en hardware is geïnstalleerd. Maken we er nu zonde van om dit weer in te trekken? Of gaan we straks vaker thuiswerken omdat het gewoon goed bevalt?

Voor- en nadelen

Het thuiswerken is een discussiepunt wat momenteel regelmatig de revue passeert. Er zijn in het verleden al de nodige (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van het thuiswerken. Voordelen voor het milieu bijvoorbeeld. Denk aan de schonere lucht die er momenteel is. We hebben ondertussen allemaal de foto van de rode vlek boven Nederland toch wel gezien?

Maar er zijn ook zeker wel nadelen aan thuiswerken. Het is echt niet voor iedereen een geschikte manier van werken. Een nadeel kan zijn dat je snel afgeleid bent door bijvoorbeeld de huiselijke taken zoals die berg was die om de hoek van de deur op je ligt te wachten. Of juist de afleiding door de verleiding, bijvoorbeeld van de Playstation die nu binnen handbereik is. Niet iedereen is bestand tegen deze afleidingen en verleidingen en niet iedereen is dan ook productiever in zijn of haar privé omgeving.

Anderhalve meter samenleving 

Er zijn mensen die beweren dat het zeker tot 2025 zo rustig blijft op de Nederlandse snelwegen zoals nu het geval is. Dit omdat vermoed wordt dat het Corona virus nog lang zijn naweeën zal hebben. Neem bijvoorbeeld ook de anderhalve meter samenleving waar we nu mee te maken hebben. De verwachting is dat deze echt niet van vandaag op morgen ingetrokken zal gaan worden. Hoe houden we alles draaiende als de huidige anderhalve meter maatschappij gehandhaafd moet worden?

Even terug naar de kantoortuinen; een voor de hand liggende oplossing voor de anderhalve meter samenleving is in dit geval het uit elkaar schuiven van de bureaus. Als gevolg hiervan zullen er minder werkplekken beschikbaar zijn op hetzelfde aantal vierkante meters. Maar het aantal werknemers is gelijk gebleven. Je komt nu dus werkplekken tekort en als oplossing bied je je medewerkers de mogelijkheid om vaker thuis te werken. Zo heeft iedereen die op kantoor aanwezig is, een werkplek ter beschikking.

Virtual Professional

Werkgevers en werknemers maken nu massaal kennis met een nieuwe beroepsgroep. Die van de Virtual Professional. Dit zijn zelfstandig ondernemers die vanuit hun thuiswerkplek hun kennis en kunde aanbieden aan MKB-ondernemers. En dit gebeurt allemaal virtueel.

Werken op afstand, werken in de Cloud en werken met online tools die hiervoor in grote getalen beschikbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld webdesigners, grafisch ontwerpers, online marketing professionals en secretaresses die hun werkzaamheden op deze manier uitvoeren.

We nemen als voorbeeld jouw secretaresse of persoonlijk assistent. In de beroepsgroep van Virtual Professional is hij of zij een Virtual Assistant. Dezelfde werkzaamheden maar dan veelal uitgevoerd op afstand. Met de tools van office 365 is het managen van jouw agenda en mailbox vanaf elke plek mogelijk. Uitwerken van de notulen van de laatste vergadering en een volgende meeting organiseren is eveneens niet plaats afhankelijk. Mensen uitnodigen, ruimte reserveren en facilitaire zaken regelen kan prima vanuit een andere werkplek dan de kantoortuin. Er zijn online prikborden om werkzaamheden op te verzamelen en te verdelen onder een team. Er zijn chatprogramma’s om constant met elkaar te kunnen blijven communiceren.

Wiel uitvinden

Jij hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Er zijn al zoveel succesvolle Virtual Professionals op de markt. Zij weten hoe het online werken eraan toe gaat en welke tools je helpen om het gemakkelijk te maken. VAtched heeft bijvoorbeeld meerdere Virtual Assistants verzameld. Allemaal gespecialiseerd en allemaal weten ze hun weg in de virtuele wereld te vinden. Er zit er vast één bij die jouw vraag kan beantwoorden. Neem gerust contact op zodat je met hem of haar kennis kunt maken.

Deze Virtual Professionals hopen natuurlijk dat door deze crisis er niet meer vreemd opgekeken wordt als je zegt dat je vanuit huis werkt. Dat je online werkt en je klanten online ondersteunt. Want we hebben nu allemaal praktijkervaring. We ervaren nu zelf dat de virtuele mogelijkheden eindeloos zijn. Eigenlijk zijn we nu allemaal Virtual Professionals. .