06 - 51172930 contact@vatched.com

Een ploeterende bedrijfseigenaar is iemand die ooit een bedrijf begonnen is omdat hij iets heel goed kan. Taarten bakken, schilderen, administratieve werkzaamheden doen of koken. Hij is de belangrijkste schakel in zijn bedrijf. Zonder hem geen bedrijf, geen inkomsten. De ploeterende bedrijfseigenaar is een ondernemende uitvoerder… maar geen ondernemer.

Er zijn wel ambities en de wens om succesvoller te zijn maar deze worden al snel in de kiem gesmoord. Door een gebrek aan tijd (want veel klanten) en te veel aan wanorde (want ploeteren maakt dat je geen tijd & ruimte hebt voor systemen en structuur) om stappen te zetten in de richting van de ontwikkeling en groei van je bedrijf.

Maar hoe en wanneer word je een succesvolle ondernemer?

Een ploeteraar of zijn bedrijf herken je als eerste aan gebrek aan structuur. Dat kan zitten in kleine dingen. Bijvoorbeeld gebruik van steeds verschillende stijlen en lettertypes in social media berichten. Of als je nog wat beter kijkt en luistert zie en hoor je twijfel over de doelgroep die zij bedienen of de dienst die zij bieden. En als je dan helemaal onder de motorkap mag kijken, dan zie je vooral chaos.

Een succesvolle ondernemer is bezig met het bouwen aan zijn bedrijf en niet aan zijn producten. Zijn bedrijf ís zijn product. Als je van deze ondernemer koopt, krijg je niet alleen zijn taart, coaching sessie of zijn warme maaltijd. Je krijgt de beleving, de belofte, de service en communicatie erbij. Dat vraagt om strategie, visie, processen en systemen. En het vraagt van de ondernemer om deze doorlopend langs de lat te leggen. Voldoet alles nog, kom ik mijn merkbelofte na, heb ik alles zo geregeld dat ik mijn doelen bereik zoals ik dat in mijn visie en strategie heb vastgelegd.

Dit kun je alleen maar doen als je stopt met ploeteren en stilstaat bij wat jouw bedrijf nodig heeft om bestendig te groeien en te ontwikkelen.

Hoe vertaal je dat dan naar jouw eigen bedrijf?

Stel jezelf de volgende vraag; Wanneer jij tijdelijk niet zou kunnen werken, zou iemand met ongeveer dezelfde praktische skills als jij dan met relatief gemak kunnen instappen en het roer kunnen overnemen?

Dat kan alleen maar als jouw bedrijf een compleet plaatje is. Een ‘geheel’ met duidelijke doelen, een visie en met heldere processen en structuren die niet alleen in het hoofd van de bedrijfseigenaar zitten maar doordacht en duidelijk beschreven zijn.

Zet jij stappen om jouw bedrijf beter te structuren?