06 - 51172930 contact@vatched.com

3 tips om te beginnen met uitbesteden

Je bedrijf gaat lekker! Je omzet groeit gestaag en je hebt flink wat opdrachtgevers. Dat doe je dus hartstikke goed. Maar er beginnen ook steeds meer dingen bij in te schieten. Taken die niet direct met jouw klanten of je product te maken hebben blijven liggen. Jouw marketing, jouw online & offline zichtbaarheid of bezig zijn met je doelen voor de langere termijn worden steeds onderop de stapel geschoven. Je weet eigenlijk wel dat dat niet handig is. Om ook over een half jaar nog veel leuke opdrachten te hebben zul je ook aan de slag moeten met al deze taken.   

Maar als jouw dagen echt meer dan vol zijn (en je avonden eigenlijk ook…) dan wordt het tijd om al deze werkzaamheden op een andere manier gedaan te krijgen. Uitbesteden aan een expert buiten je bedrijf kan dan een goede oplossing zijn. Helemaal niet perse iemand in dienst maar een flexibele online expert op afstand die je alleen inzet voor de uren dat je hem of haar nodig hebt.

Een eerste investering die je doet als je iemand inhuurt om werk van je over te nemen kan een drempel zijn om de stap te nemen. De volgende tips helpen = je om te bepalen hoe jij het meest resultaat kunt halen uit het uitbesteden van werk. Zet jij de stap?

Tip 1 – Welk resultaat wil je bereiken


Als je ergens in investeert wil je het liefst zeker weten dat het welbesteed is en dat je er voor krijgt wat je ervan verwacht. Of dat nou meer geld, meer comfort, minder kilo’s op de weegschaal, meer veiligheid of whatever is.

Zo moet het ook zijn als je werk uitbesteed aan iemand anders. Als je duidelijk hebt wat voor jou het resultaat moet zijn kun je makkelijker bepalen of en hoeveel je er in wilt investeren. En kun je ook bepalen welk resultaat jij eruit moet halen wil de investering lonend zijn. Of de ‘return on investment’ op jouw investering voldoende is.

Bedenk dus heel duidelijk voor jezelf welk resultaat je wenst van de investering die je doet.

Tip 2 – Waar heb je nu het meest last van.

Datgene waar jij het meest last van hebt hangt als een soort loden last aan je been. Het houdt je bezig, je denkt er aan en geeft jezelf steeds op je kop omdat je het nog niet hebt opgepakt. Je weet dat je er iets mee moet maar het lukt je maar niet het op te pakken of het blijft bij halfslachtige pogingen.

Maak voor jezelf een overzicht van alle taken binnen jouw bedrijf die dagelijks, wekelijks, maandelijks op je bordje liggen. Verdeel ze in taken die je:

  1. Heel leuk vindt om te doen
  2. Best leuk vindt om te doen
  3. Niet zo leuk vindt om te doen
  4. Helemaal niet leuk vindt om te doen

De taken die je hebt opgeschreven bij punt 4 zijn de werkzaamheden waar je waarschijnlijk het meest last van hebt. Deze taken zijn de eerste kandidaten om uit te besteden aan iemand die er meer plezier in heeft, het sneller kan en er hoogstwaarschijnlijk ook veel beter in is dan jij.

Tip 3 – Begin klein

Begin met het uitbesteden van enkele, gekaderde taken. Je hoeft niet direct alle taken die je niet leuk vindt, of waar je niet sterk in bent aan een ander uit te besteden. Wil je een e-book lanceren? Besteed dan bijvoorbeeld alleen de taken uit die te maken hebben met de lancering van je e-book.

Wil je dat er via Facebook meer bezoekers op je website komen? Maak dat de taak van degene aan wie je uitbesteed. Duidelijk, gekaderd en met een meetbaar resultaat. (Google Analytics vertelt je alles!)

Zo hebben de taken een begin en een eind en een duidelijk te behalen resultaat.

Heeft dit blog je geholpen na te denken over hoe jij zou kunnen beginnen met uitbesteden? Dat zou zou tof zijn! Wil je dat hieronder met me delen?