06 - 51172930 contact@vatched.com

De zomervakantie staat voor de deur. Dit wordt wellicht de vreemdste zomervakantie die je in jaren gaat krijgen. Er gelden allerlei maatregelen waar je rekening mee moet houden. Misschien heb je daarom wel besloten om gewoon thuis te blijven. Ongeacht wat je besluit is en wat je deze vakantie gaat doen, het is altijd verstandig om even afstand te nemen van je werk. Een week of twee ontspannen en je kunt weer uitgerust starten.

Hoe beleef je dan die laatste dagen voor je vakantie? Heb je alles onder controle of constateer je dat je avonden steeds langer worden. Dat je vaker ’s avonds door blijft werken om alles af te krijgen. Waar haal je de tijd vandaan? Hoe ga je als ondernemer nou met een ontspannen gevoel op vakantie? En hoe hou je dit gevoel heel de vakantie vast?

 

Een checklist om niets te vergeten.

Hier vind je online een standaard checklist. Een handige hulp om niets te vergeten. Maar het is wel verstandig om de checklist naar jouw wens aan te passen. Denk aan acties die voor jou en jouw bedrijf belangrijk zijn en wat er in jouw branche gebruikelijk of noodzakelijk is. Het is een eenmalige klus maar hij levert je wel elke vakantie de geruststelling dat je niets vergeten bent.

 

Plannen en organiseren.

Zoals je de vakantie moet plannen doe je dat ook met je afwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan afspraken, betalingen, aangifte omzetbelasting en social media. Je kunt alles plannen. Stuur al je facturen eruit of plan ze in voor verzending tijdens je vakantie. Dit geldt ook voor je betalingen, nu betalen of agenderen. Heb je een potentiële klant? Probeer de afspraak vast in te plannen na je vakantie, hij kan maar staan. En ook je online zichtbaarheid kan gewoon doorgaan zonder dat je er aandacht aan hoeft te besteden tijdens je vakantie. Er zijn verschillende tools beschikbaar om berichten te agenderen: Buffer, Hootsuite of Later.

 

Informeren en communiceren.

Activeer de afwezigheids-assistent in je e-mail en pas je voicemail bericht aan. Gebruik je Whatsapp Business dan stel je een quick reply in. Vermeld dat je minder goed bereikbaar bent gedurende een bepaalde periode en dat het langer dan gewoonlijk kan duren voor je reageert. Werk je met chatprogramma’s zoals bijvoorbeeld Slack, zet ook hier je afwezigheid in. En verstuur nog een nieuwsbrief om je klanten en relaties te informeren over de aanpassingen van openingstijden en bereikbaarheid in verband met de vakantie.

 

Vervanging en samenwerking.

Werk je samen met een assistent of secretaresse? Zorg dat hij of zij op de hoogte is van de belangrijkste processen. Waar naslagwerk te vinden is, wat er in de pijplijn zit aan potentiële opdrachten, met wie er geschakeld kan worden bij bepaalde werkzaamheden. Deel zoveel mogelijk en leg dit bij voorkeur vast. Denk niet dat ‘dat’ niet zal gebeuren tijdens je vakantie of dat ‘die’ toch niet belt. Ga er juist vanuit dat alles tijdens jouw afwezigheid plaatsvindt. Het scheelt een hoop telefoontjes of berichtjes die je storen gedurende je vakantie.

Ben je zzp’er dan heb je geen personeel of secretaresse om je werkzaamheden mee te delen. Toch kan het handig zijn om een collega achter de hand te hebben. Iemand met wie je goed contact hebt en die je vertrouwt. Stel dat een trouwe relatie een spoedopdracht heeft. Dan is het toch fijn dat je de klant kunt helpen door een collega in te schakelen?

Succes met de laatste loodjes en we hopen dat bovenstaande adviezen bijdragen aan een zorgeloze vakantie. Kom je er niet aan uit, loop je vast of heb je vragen? Neem gerust contact op met Vatched. We helpen je graag om alles te organiseren zodat jij een fijne vakantie tegemoet gaat.